Het Romeinse schip Zwammerdam 2 is gerestaureerd en dat wordt gevierd met minister Ingrid van Engelshoven, die een donatie aankondigt uit het Mondriaan Fonds voor restauratie van nog twee schepen.
In Archeon zijn ze wel wat gewend, maar een minister op bezoek, dat gebeurt niet elke dag.

nationale archeologie dagen.
nationale archeologie dagen.
« of 4 »

Monique Veldman, samen met echtgenoot Jack directeur van het museumpark, hoopt daags voor het bezoek dat het iets droger zal worden. ,,Maar anders hebben we altijd nog de paraplu.” Die blijkt wel nodig, zaterdag is een kletsnatte dag. Zodra minister Ingrid van Engelshoven uit haar dienstauto stapt, houdt Jack Veldman snel een regenscherm voor haar op. Burgemeester Liesbeth Spies begroet de minister hartelijk met drie zoenen. Ze kennen elkaar al langer.

Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) houdt een werkbezoek aan de restauratiewerf van de Romeinse ‘Zwammerdamschepen’ in Archeon. Daarna gaat ze naar het Limesbezoekerscentrum van Ipse de Bruggen in Zwammerdam, waar de schepen zijn gevonden.

Van 11 tot en met 13 oktober worden de Nationale Archeologiedagen gehouden: mooi moment om de restauratie van de Zwammerdamschepen in het zonnetje te zetten. Gedeputeerde Willy de Zoete praat met de Alphense wethouder Kees van Velzen, hij heeft het museumpark in portefeuille. Van Engelshoven wordt rondgeleid in het Archeologiehuis, waar kinderen zich vermaken met archeologiespelletjes. Buiten kunnen ze ook een ‘opgraving’ doen.

,,Leuk”, vindt de minister. ,,Dit is zo inspirerend voor kinderen.” Dat vindt ook Janneke Berkelbach, directeur Nationale Archeologiedagen. Cultureel erfgoed wordt steeds populairder, merkt ze. ,,Lokale geschiedenis geeft identiteit aan de plek waar je woont, ook al is dat een nieuwbouwwijk. Dat hier Romeinen hebben geleefd, spreekt veel volwassenen en kinderen aan.”

Oog in oog met de Zwammerdam2 laat ook de minister haar fantasie spreken. ,,Ik zie het voor me: een filmisch plaatje met een vloot van Romeinse schepen. Dan wil je meer weten: hoe ging dat dan? Wat deden die Romeinen?” De minister maakt vervolgens bekend dat er een bedrag van 345.000 euro beschikbaar wordt gesteld door het Mondriaan Fonds. ,,Daarmee kunnen nog eens twee schepen worden gerestaureerd”, zegt Van Engelshoven, terwijl een gejuich opgaat bij archeoloog Tom Hazenberg en zijn restauratieteam. Directeur Eelco van der Lingen van het Mondriaan Fonds kijkt lachend toe.

Wouter Schalk en Patricia Pol zijn ook blij. Schalk is timmerman, Pol is restauratievrijwilliger. De Alphense raakte geïnspireerd toen ze een lezing van Hazenberg bijwoonde. ,Ik was al vrijwilliger in Archeon, ik zat bij de Middeleeuwen”, zegt Pol. ,,Met de Romeinse tijd was ik minder bekend, maar het afgelopen jaar heb ik heel veel geleerd.”