Imtal Award 2022

Met de uitreiking Imtal Award 2022. Het is uitgereikt aan Andrew Ashmore uit Groot-Brittannië. Hij is gekozen voor zijn jarenlange verdienste voor Imtal en de verbinding van theatertechnieken en presentaties en de internationale musea.

IMTAL-Europe mei 2022

IMTAL-Europe – International Museum Theater Alliance. In Athene op 20 en 21 mei 2022.

De conferentie “Communicating the Past” at the Panteion University of Athens. Deelnemers uit heel Europa, USA en Australië.

Er was een live Zoom verbinding met Australië van Imtal AsiaPacific voorzitter Jo Clyne. De welcome get together was op donderdag 19 mei in restaurant Lontos met de Akropolis in de achtergrond.

Archeon inspiratiebezoek Denemarken

In de 2e week van oktober Museumbezoek aan Denemarken. Hier in Aarhus het Aros Kunstmuseum. Aarhus was uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa. Er is zeer fraaie architectuur met onder andere nieuwbouw rondom de haven.  

Nationalmuseet of Denmark

Op studiebezoek in Denemarken en Zweden. We zijn in het Nationalmuseet of Denmark, in het Prince’s Mansion aan de Ny Vestergade 10 in Kopenhagen.

v.l.n.r.: Jack Veldman, Monique Veldman, Tom Hazenberg van Hazenberg Archeologie te Leiden en Marlène en Mark van Architectenbureau Van Roosmalen van Gessel uit Delft.

Bezoek aan Aarhus Denemarken het MoMu Moesgaard Museum

Bezoek aan Aarhus Denemarken het MoMu Moesgaard Museum  

Nieuwe bestuur van Stichting Museumpark Archeon

De directeur van Archeon, Jack Veldman, presenteert het nieuwe bestuur van de stichting museumpark Archeon bij de Zwammerdam.  

V.l.n.r. – Jack Veldman – directeur Archeon, Monique Gaastra – Archeon, Jan Jehee – Recreatieondernemer, Robert Blom – Raadslid gemeente Alphen aan den Rijn

De opening van Via Albaniana

Op vrijdag 10 september door de Italiaanse ambassadeur dhr. G. Novello. Op de foto (v.l.n.r.) Leo van Sister, voorzitter van de Vrienden van Archeon – Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn – Jack Veldman, directeur Archeon – W. de Zoete, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en voorzitter Limes Nederland – Ambassadeur G. Novello. Tezamen met de leden van Legio II Avgvsta.

Russische rond-de-wereld expeditie

In de haven van IJmuiden op 3 aug jongstleden. Wij waren aanwezig bij de stop van deze Russische zeiltocht rond de wereld. De bemanningsleden zijn Stanislav Berezki en Evgeny Kovalevski. Wij hebben assistentie verleend met de bevoorrading van deze expeditie.

UNESCO Werelderfgoed erkenning van de Romeinse Limes

De Limes vlag in top voor het gemeentehuis van Alphen. Aanwezige waren wethouder Kees van Velzen, archeoloog Tom Hazenberg, Monique Veldman, Jack Veldman, legionair Joris Binkhorst en andere collega’s uit de toeristische sector.

De Romeinse kano

Om de Romeinse kano, de Zwammerdam 3 te restaureren werd er door de scheepsbouwers van Archeon een boomstam gezocht van minimaal één meter doorsnede en elf meter lang. Van deze kano die in 1972 is opgegraven en dateert uit de tweede  eeuw van onze jaartelling is twee derde van het hout intact gebleven. Er moest dus eikenhout gezocht worden. De zoektocht voor zo een eikenboom leidt vaak naar landen als Denemarken of Frankrijk.

Het toeval wilde dat vlakbij Roermond in het plaatsje Beesel een 280 jaar oude eik te koop was. Een groep eikenbomen van 35 meter hoogte stonden dichtbij een care boerderij met zes aanleunwoningen erin ondergebracht. Er waren al eikenbomen omgevallen en deze laatste moest er ook aan geloven. Al het eikenhout van deze boom komt wel goed terecht en kan nog vele tientallen jaren te bewonderen zijn als onderdeel van een Romeinse kano.

AD artikel – Bijzonder project; met deze eeuwenoude boom van 7000 kilo (!) wordt Romeins schip gerestaureerd: ‘Dit is gaaf’

« Older posts