Minister Ingrid van Engelshoven op bezoek

Het Romeinse schip Zwammerdam 2 is gerestaureerd en dat wordt gevierd met minister Ingrid van Engelshoven, die een donatie aankondigt uit het Mondriaan Fonds voor restauratie van nog twee schepen.
In Archeon zijn ze wel wat gewend, maar een minister op bezoek, dat gebeurt niet elke dag.

De 5de keer nationale archeologie dagen en bezoek van de minister aan de Zwammerdam scheepswerf in Archeon. v.l.n.r. Willy de Zoete - gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Monique Veldman Gaastra - directeur Archeon, Liesbeth Spies - burgemeester van Alphen aan den Rijn, Ingrid van Engelshoven - Minister van Oc&W, Janneke Berkelbach - Directeur Nationale Archeologie dagen, Jack Veldman - directeur Archeon, Kees van Velzen - wethouder Alphen aan den Rijn.
De 5de keer nationale archeologie dagen en bezoek van de minister aan de Zwammerdam scheepswerf in Archeon. v.l.n.r. Willy de Zoete - gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Monique Veldman Gaastra - directeur Archeon, Liesbeth Spies - burgemeester van Alphen aan den Rijn, Ingrid van Engelshoven - Minister van Oc&W, Janneke Berkelbach - Directeur Nationale Archeologie dagen, Jack Veldman - directeur Archeon, Kees van Velzen - wethouder Alphen aan den Rijn.
« 1 van 4 »

Monique Veldman, samen met echtgenoot Jack directeur van het museumpark, hoopt daags voor het bezoek dat het iets droger zal worden. ,,Maar anders hebben we altijd nog de paraplu.” Die blijkt wel nodig, zaterdag is een kletsnatte dag. Zodra minister Ingrid van Engelshoven uit haar dienstauto stapt, houdt Jack Veldman snel een regenscherm voor haar op. Burgemeester Liesbeth Spies begroet de minister hartelijk met drie zoenen. Ze kennen elkaar al langer.

Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) houdt een werkbezoek aan de restauratiewerf van de Romeinse ‘Zwammerdamschepen’ in Archeon. Daarna gaat ze naar het Limesbezoekerscentrum van Ipse de Bruggen in Zwammerdam, waar de schepen zijn gevonden.

Van 11 tot en met 13 oktober worden de Nationale Archeologiedagen gehouden: mooi moment om de restauratie van de Zwammerdamschepen in het zonnetje te zetten. Gedeputeerde Willy de Zoete praat met de Alphense wethouder Kees van Velzen, hij heeft het museumpark in portefeuille. Van Engelshoven wordt rondgeleid in het Archeologiehuis, waar kinderen zich vermaken met archeologiespelletjes. Buiten kunnen ze ook een ‘opgraving’ doen.

,,Leuk”, vindt de minister. ,,Dit is zo inspirerend voor kinderen.” Dat vindt ook Janneke Berkelbach, directeur Nationale Archeologiedagen. Cultureel erfgoed wordt steeds populairder, merkt ze. ,,Lokale geschiedenis geeft identiteit aan de plek waar je woont, ook al is dat een nieuwbouwwijk. Dat hier Romeinen hebben geleefd, spreekt veel volwassenen en kinderen aan.”

Oog in oog met de Zwammerdam2 laat ook de minister haar fantasie spreken. ,,Ik zie het voor me: een filmisch plaatje met een vloot van Romeinse schepen. Dan wil je meer weten: hoe ging dat dan? Wat deden die Romeinen?” De minister maakt vervolgens bekend dat er een bedrag van 345.000 euro beschikbaar wordt gesteld door het Mondriaan Fonds. ,,Daarmee kunnen nog eens twee schepen worden gerestaureerd”, zegt Van Engelshoven, terwijl een gejuich opgaat bij archeoloog Tom Hazenberg en zijn restauratieteam. Directeur Eelco van der Lingen van het Mondriaan Fonds kijkt lachend toe.

Wouter Schalk en Patricia Pol zijn ook blij. Schalk is timmerman, Pol is restauratievrijwilliger. De Alphense raakte geïnspireerd toen ze een lezing van Hazenberg bijwoonde. ,Ik was al vrijwilliger in Archeon, ik zat bij de Middeleeuwen”, zegt Pol. ,,Met de Romeinse tijd was ik minder bekend, maar het afgelopen jaar heb ik heel veel geleerd.”

Groei helden

https://www.bnr.nl/player/audio/10131503/10390543

De Limes Classic

De Limes Classic is een wieltocht langs de Limes, de Romeinse grens. Deze grens was de Oude Rijn die van Nijmegen via o.a. Woerden, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Leiden naar Katwijk loopt. Aan deze eerste editie deed Archeon mee.

Fotoboek en kinderboek over Museumpark Archeon

Fotoboek

https://www.alphensnieuwsblad.nl/nieuws/algemeen/776250/fotoboek-en-kinderboek-over-museumpark-archeon-

https://www.alphensnieuwsblad.nl/nieuws/algemeen/776084/introductie-verhalenbundel-op-avontuur-door-de-tijd-ontdekkingsreis-in-archeon-

Circulaire economie

Circulaire economie en dus ook circulaire organisaties. Het evenement vond plaatst in het Circle gebouw wat geheel gebouwd is van gerecyclede materialen.

Destination Viking Association (DVA)

De jaarvergadering van de Destination Viking Association (DVA) op 7 mei 2019 in Denemarken, in het nationaal museum in Kopenhagen.

Afgevaardigden uit heel Noord Europa, Engeland, Nederland, Letland, Duitsland, Shetland eilanden, Spanje en IJsland. Jack is tevens bestuurslid geworden van de Association (DVA).

Onderneming van het jaar!

De onderneming van het jaar in Alphen aan den Rijn. Archeon is uitgeroepen tot onderneming van het jaar 2019 in Alphen aan den Rijn. De ondernemers vereniging VOA heeft de prijs uitgereikt in het Castellum theater.

Tiny Forrest in Aphen aan den Rijn

Boompjes planten van het Tiny Forrest in Aphen aan den Rijn op 14 december 2018. Nabij de entree van Archeon. Samen met een leerling van de Mederiaan en de wethouder Schotanus van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Jack Veldman met de wethouder van Velzen van Alphen aan den Rijn

Samen met de wethouder van Velzen van Alphen aan den Rijn

Onderneming van het jaar 2018

De start van de Archeon Quest

De met onderschrift: Archeon behoort tot de TOP 5 bedrijven die gaan meedingen om de titel “Onderneming van het Jaar 2019”!

 

Archeon in race voor prijs snelst groeiend bedrijf

 

 

archeon jack veldman

Opening Groene Vinger project in Alphen aan den Rijn. Onderschrift: Bij het nieuwe Bijenhotel samen met de wethouder de heer Leo Maat van Cultuur en natuur, Wiel van der Mark van natuur educatie Archeon, Jack Veldman , Wil van der Kooy 25 jaar Archeon bij Bijen project, en project leider van de gemeente Alphen aan den Rijn Marcel van der Veen (v.r.n.l.)

« Oudere berichten