Museo Arqueologico Provincia de Alicante (MARQ) is geopend in 1932 door de fusie van verschillende kleinere musea. Het museum is in 2014 verkozen tot Europees Museum van het Jaar. Hierdoor is het MARQ een bezoek meer dan waard. De culturele betekenis voor de stad en de provincie Alicante is van enorme waarde. Voor de Stad Alicante is het een aanvulling van het toeristisch product van o.a.  zon, strand, zee en zeilen. MARQ is een onmisbare invulling voor het weekend of kort verblijf buiten het zomer seizoen.

MARQ toont de geschiedenis van de provincie Alicante van de prehistorie, de Romeinse periode, de Viking overheersing en de middeleeuwen. Lunchen in het park gelegen Cantina is eenvoudig maar goed en derhalve aan te bevelen.

Wij bezochten als onderdeel van een midweekse trip ook Denia, Javea, Benidorm en natuurlijk Alicante. Het klimaat is in eind september zeer aangenaam en vergelijkbaar met een Hollandse zomer.

Wat opviel was de kwaliteit van de infrastructuur van de hele streek en de hoogstaande accommodaties van de hotellerie. Aan de kust zijn er de gebruikelijk toeristische appartementen complexen en hotels, maar kort daar achter land inwaarts de grote en luxe 5 sterren resorts.